top of page

Flipped Classroom

Tothom com a estudiant ha patit els inconvenients d’una classe magistral. Normalment, el docent exposa sense pausa durant els quaranta-cinc minuts que dura la sessió mentre els estudiants segueixen l’explicació en el llibre de text corresponent. La màxima interacció a què es pot aspirar és la d’aixecar la mà quan el professor s’atura a preguntar el que considera oportú mentre els alumnes intenten que no els venci la son durant la resta del temps.

 

Es pot dir que aquest model de classe tan habitual:

 

- És vertical: tots els coneixements parteixen del docent

- És estàtic: no hi ha cap grau d’interacció possible

- No fomenta la curiositat ni l’autonomia de l’alumne: l’aprenentatge és passiu

 

Davant d’això, la Flipped Classroom proposa "donar la volta" al mètode habitual de fer classe. Però… com podem aplicar-ho a les nostres classes?

 

En primer lloc, hem de canviar el xip i assumir que vivim en un món digital ple d’eines que ens permeten un accés permanent als continguts. Internet ha revolucionat completament el món en què vivim i això s’ha de traslladar també a l’aula. Els continguts que s’han d’ensenyar ara poden procedir de nombroses fonts (vídeos a YouTube, xarxes socials, tutorials, wikis, blogs, fòrums, etc.) i no només del professor. Internet i les TIC són una enorme biblioteca virtual que hem d’incorporar en la nostra metodologia per tal de proporcionar continguts als nostres alumnes.

El temps de classe, per tant, ja no estarà dedicat a fer una conferència magistral. Ara el professor haurà de ser un guia i un facilitador de continguts. Aquests continguts, a més, se’ls emportaran els alumnes cap a casa, és a dur, que assumiran i podran aplicar aquests continguts fora del temps dins l’aula. La inversió consisteix, percisament, en això.

Rol del professor

1. Estar entrenat en les noves tecnologies i les eines TIC per poder facilitar continguts i activitats adequades relatives a la matèria que pretén impartir.

 

2. Entendre que el temps de classe ha de ser un temps dedicar al debat, la discussió i l’autodescobriment en què es resolguin dubtes i s’incideixi en les qüestions que prèviament s’han treballat a casa mitjançant eines i activitats TIC.

 

3.  Estar preparat per entendre que el coneixement es construeix de manera col·laborativa entre tots (alumnes i estudiants) i que l’estudiant ha de trobar el seu propi camí amb autonomia.

 

Objectiu

La  missió de la flipped classroom consisteix, doncs, a comunicar-se amb els alumnes en el seu propi idioma: internet, YouTube, blogs, wikis, aplicacions i contingut online. El paper del professor segueix essent crucial, però ara funciona com a facilitador i acompanyant del procés d’aprenentatge dels seus alumnes, un aprenentatge dels quals ells ara poden marcar el seu propi ritme. Al mateix temps, gràcies al fet que s’eviten les formes i les rutines habituals de la manera d’impartir la classe, la motivació i la participació dels alumnes augmenta notablement.

 

Finalment, aquí teniu com a exemple un vídeo del professor i youtuber José Antonio Lucero, en el qual s’explica com ha implementat la metodologia de les flipped classrooms per a les seves classes i quina ha estat la seva experiència.

 

Enllaç d'interès:

Flipped classrooms Jose Antonio Lucero

Treball realitzat per a l'assignatura de Didàctica de les Llengües Estrangeres: Organització i Planificació

Màster Oficial - Formació de Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes

Professor: Oriol Pallarés

Promoció 2016/17

bottom of page