
Gamification
Una de les maneres mitjançant les quals les classes avorrides i excessivament teòriques es poden convertir en classes dinàmiques i divertides és utilitzant el mètode de la gamificació. Normalment, jugar i competir agrada a tothom. Quan, a més, a part de jugar aprenem, el procés d’aprenentatge és gairebé inconscient. Cal no oblidar que tots els grups-classe són diferents i que trobarem que per alguns d’ells fer un joc on hi ha molta competició agradarà més a uns alumnes que a d’altres. El que cal recordar és que caldrà saber escollir bé quina eina de gamificació podem utilitzar amb cada grup i de quina manera presentarem els l’eina. Algunes de les eines que considerem útils són:
1. Kahoot!
El Kahoot! és probablement l’eina de “gamification” més coneguda per tots els professors. La modalitat més coneguda de Kahoot! consisteix a tenir un quiz que els docents mateixos poden preparar abans de la lliçó. Una de les coses més divertides del Kahoot! és que en els quiz s’hi poden afegir imatges i vídeos, fent que el joc sigui realment visual. Hi ha moltes maneres de fer un quiz, però el que fa el Kahoot! especial és que els alumnes poden utilitzar els seus mòbils, portàtils o tauletes com a polsador. Si és possible, es poden projectar les preguntes del quiz en una pantalla i els alumnes hauran de respondre-les des de la cadira. Es pot jugar tant individualment com en grup, la qual cosa també fomenta el treball en equip i la competició, influint així en la velocitat com els alumnes respondran les preguntes.
Tot i que la modalitat quiz és la més coneguda, també hi ha les modalitats jumble, amb la qual els alumnes no només hauran de respondre les preguntes, sinó que a més haura d’arrossegar les respostes cap a les caselles adequades. L’opció Survey és una eina amb la qual no s’obtenen respostes correctes o incorrectes, sinó que serveix per fer un estudi i obtenir un gràfic dels resultats de l’enquesta. Finalment, “discussion” és l’eina amb la qual, sense límit de temps, es podran discutir les diverses respostes i practicar les habilitats orals dels alumnes.
2. Plickers
Plickers consisteix en un programa molt similar al Kahoot!, però sense la necessitat d’utilitzar el mòbil com a polsador. Bàsicament, és l’alternativa per quan no hi ha la possibilitat d’utilitzar els dispositius mòbils. Això s’aconsegueix amb la creació d’unes targetes que es poden llegir amb un mòbil, però només el professor necessitarà el dispositiu per executar l’activitat.
3. Quizlet
Tot i que el quizlet no serveix únicament per estudiar, és una eina que es pot considerar gamification que fa que les classes siguin molt més divertides i dinàmiques. Les possibilitats amb quizlet són pràcticament il·limitades: des de crear les teves pròpies flashcards fins a compartir àudios amb tota la teva classe. Amb quizlet, es pot tenir una aula virtual i observar el progrés dels alumnes amb usuaris virtuals. Tal i com el seu propi nom indica, també podem crear quizzes que podran respondre individualment o en grup. En definitiva, és una aplicació que farà les nostres classes molt més divertides!
4. Class Dojo
És semblant al quizlet, però té una aparença més infantil (1r o 2n d’ESO). El class dojo serveix per tenir la nostra aula controlada de manera individual. També ens pot servir com a ajuda pel control de la classe ja que des d’aquí, després d’haver creat un avatar per cadascun dels alumnes, atorgant punts positius i negatius segons el seu comportament, l’esforç o els deures, entre altres possibilitats. A més, es pot connectar amb les famílies dels alumnes per tal que ells també puguin fer-ne un seguiment!
5. Duolingo
Tot i que duolingo no és recomanable per utilitzar a classe, és una eina molt útil per practicar un idioma que es vulgui aprendre o que ja s’estigui aprenent. És una eina que tots els alumnes podrien tenir i amb la qual poder practicar des de casa, tot jugant. Aquesta aplicació consisteix a respondre preguntes i fer exercicis molt visuals de l’idioma que es triï, amb els quals els alumnes practicaran gramàtica i vocabulari, entre altres.