
Gestió del soroll
Per tal de dur a terme activitats de caire divers a l’aula, és molt important tenir control del soroll-silenci a classe. Hem de saber com cridar l’atenció dels alumnes per fer-los callar quan els volem explicar alguna cosa o quan necessitem silenci a l’aula per continuar l’activitat.
És necessari acordar com es gestionarà ja a començament de curs: si el professor aixecarà la mà i, quan els alumnes el vegin, l’aixecaran també i aniran callant; si en comptes d’aplaudir fent soroll només es mouen les mans (aplaudiments de sords, alçant les mans i movent-les en l'aire), etc.
Activitats i dinàmiques
1. L’encarregat del silenci
Quan fem activitats en les quals els alumnes han de treballar en grup, podem assignar càrrecs als alumnes (el portaveu, el moderador...). Un d’aquests càrrecs pot ser el controlador de soroll i ha de vetllar perquè no es cridi durant la tasca.
2. El semàfor del soroll
S’utilitza per tal de mantenir un nivell de soroll adequat quan es demana als alumnes que treballin en grup. A la pissarra tenim un semàfor verd (es pot fer amb guixos de colors, cartolines,...). Quan el to de veu general puja més del compte, el semàfor passa a ser taronja (com a senyal d’alarma). Quan es torna taronja, el docent fa un senyal prèviament acordat (ex.: pip-pip). Si els alumnes no baixen el to de veu, el semàfor es torna vermell i això significa que no es pot continuar l’activitat per excés de soroll.
3. El senyal detonant
És una dinàmica que serveix per restablir el silenci total després d’una activitat comunicativa on hi havia soroll. El docent acorda un senyal detonant del silenci (aixecar la mà, tocar una campaneta, aplaudir dues vegades...). Quan els alumnes vegin o sentin el senyal, l’han d’imitar i callar.
4. Silenci espacial (compte enrere)
Fem servir aquesta dinàmica per restablir el silenci a l’aula. Quan els alumnes estan engrescats fent la seva feina i el professor considera que ja han tingut prou temps, comença a comptar en veu prou alta i lentament del 10 fins al 0. Així els alumnes tenen temps per anar tornant a lloc i fer silenci.
5. Acaba si m’escoltes
Aquesta dinàmica es fa servir per restablir el silenci després d’una activitat. El docent recita el principi d’un refrany (en llengua estrangera, si els alumnes el coneixen); si no, pot començar a cantar una frase d’una cançó molt coneguda (ex.: uop, uop, uop, uop, opa...; all I want for Christmas...; we all live in a yellow...) i els alumnes l’han d’acabar. Un cop acabada la frase, s’aprofita l’atenció per seguir amb una altra activitat.