top of page

Jigsaw Reading

El Jigsaw Reading és una tècnica d'aprenentatge cooperativa que permet a cada estudiant d'un mateix grup especialitzar-se en un aspecte concret. Hi ha dos grups diferenciats:

  • El "home group" o “jigsaw group” correspon al grup format per estudiants que s'especialitzen en diferents matèries.

  • L’"expert group" o "expert corner" es refereix al grup de persones que, conjuntament, treballen un mateix tema

Per exemple, cada "expert group" s’especialitzaria en diferents subtemes (com ara la població, la indústria, l’agricultura i el clima) que sorgeixen d'un mateix tema general (com ara els problemes de l’aigua a Espanya).

Durant la primera fase d'aquesta activitat, els alumnes llegeixen, comprenen, sintetitzen i parlen sobre la informació que els ha estat assignada en el seu "expert corner", un grup que s'especialitzarà en un mateix tema. Pel que fa a la segona fase de l'activitat, els alumnes tornen al seu "home group" i comparteixen la informació que han après i assimilat abans en el seu "expert corner". En aquest segon pas, cada alumne explica i ensenya la seva part als companys. Com a resultat d'aquestes dues fases, n’obtenim una espècie de trencaclosques. D'aquesta manera, els alumnes arriben a conèixer més a fons un tema en concret i, gràcies a ensenyar als seus companys el tema en el qual s'han especialitzat, demostren que n’han assimilat continguts.

 

La tècnica del Jigsaw Reading ajuda els estudiants a desenvolupar un dels sentits de l'aprenentatge col·laboratiu, fent-los responsables d'una tasca concreta que han d'assimilar i més tard ensenyar, així com ara millorar les habilitats de "reading" i "listening". Cada alumne, en tornar al seu "home group", ha de ser capaç d'explicar la part que li ha estat assignada i per a això necessita, en primer lloc, comprendre el tema i el text, a més de para atenció al que s’explica al seu "expert corner".

 

Un exemple d'estratègia a seguir és la següent:

  1. Formar grups de 3-6 alumnes, preferiblement diversos en termes de context social i habilitats

  2. Assignar un líder a cada grup

  3. Dividir la sessió del dia en 4-6 segments i assegurar-se que el material és adequat per a cada nivell

  4. Distribuir pels diferents grups un segment per a cada alumne ("home group")

  5. Permetre als estudiants llegir i comprendre el seu propi segment individualment

  6. Formar grups temporals que comparteixin el mateix segment ("expert corner")

  7. Donar-los temps per posar en comú la informació i assajar el que explicaran al seu "home group"

  8. Tornar a reunir als "home groups" i especificar l'ordre en el qual han d'explicar la seva matèria

  9. Monitorizar el procés i prevenir possibles conflictes dins d'un grup (el líder també pot organitzar el grup i posar-hi ordre)

  10. Com a mètode d'avaluació, es pot realitzar un quiz al final de la sessió

 

A la següent pàgina web trobareu una introducció a l'activitat del Jigsaw Reading, els passos a seguir i alguns consells per a la seva implementació: www.jigsaw.org

Treball realitzat per a l'assignatura de Didàctica de les Llengües Estrangeres: Organització i Planificació

Màster Oficial - Formació de Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes

Professor: Oriol Pallarés

Promoció 2016/17

bottom of page