
Task Based Learning
El camí que cal seguir per a un bon TBL
La idea del Treball per Tasques és d’allò més llaminera i esperançadora. Tanmateix, hem de partir d’una bona base, establir uns fonaments ferms i uns objectius clars si volem que tingui èxit. A continuació, us presentem un “pas a pas” que us ajudarà a desenvolupar totes les grans idees que tingueu per convertir-les en magnífiques tasques per als alumnes.
Abans de res... Quatre pinzellades sobre el TBL:
Català, ciències pel món contemporani, història, plàstica, matemàtiques, llatí. Els nostres alumnes es veuen obligats a engolir infinits conceptes de nombroses assignatures. Però a part “d’engolir-los”, seran capaços de retenir-los i recordar-los uns anys més tard? De fet, és probable que a final de curs hagin oblidat gran part del que se’ls ha “ensenyat”.
Imaginem, però, que substituïm el verb “engolir” per “fer” o “actuar” i que decidim que els nostres alumnes siguin els protagonistes del procés: ara sí que podrem dir que estem treballant per tasques! Així doncs, aquesta metodologia implica un context, en què els alumnes han de fer alguna “cosa” amb la finalitat d’obtenir una tasca final.
Per tant, els estarem donant una autonomia per millorar la seva capacitat d’autoaprenentatge i crearem “aprenents autònoms” que podran aprendre perquè tindran els coneixements i les habilitats necessàries per fer-ho.
Les taques acostumen a estar relacionades amb les tipologies textuals i, de fet, sovint reben el nom d’encàrrec lingüístic. Les classes es programen amb l’objectiu de crear un producte final, és a dir, estan enfocades a l’acció i a realitzar una sèrie d’accions per aprendre. Evidentment, aquest producte o objectiu final els ha de servir per a la vida.
Passos que us proposem per desenvolupar el TBL:
1. TEMA
El punt de partida del procés és el tema. Tenim a l’abast un ampli ventall de propostes per triar, però el que hem de tenir clar i respectar és la motivació dels alumnes. Hem d’escollir una temàtica que els pugui interessar, que els faci sentir responsables i els desperti les ganes de dur-la a terme. És important que marquem un objectiu final perquè siguin conscients de com i on han de treballar i de quina manera volen arribar-hi. En definitiva, se’ls ha d’encendre la bombeta!
2. OBJECTIUS
Per dur a terme una tasca hem de conèixer, abans de res, les capacitats dels nostres alumnes. Així doncs, haurem d’especificar els objectius i deixar-los molt clar què han de fer, a més de saber quin tipus d’ajuda podem proporcionar-los perquè avancin en la tasca. Establir uns objectius específics ens ajudarà a motivar els alumnes, així com també fer-los seguir unes pautes; al capdavall, la nostra funció és guiar-los.
3. CONTINGUTS LINGÜÍSTICS
Aquest pas implica el desenvolupament de les microtasques pedagògiques que facilitaran a l’alumnat la resolució de la tasca comunicativa. És el moment clau per treballar les cinc competències bàsiques en l’àmbit de les llengües estrangeres, les quals són: la comunicació oral, la comprensió lectora, l’expressió escrita, la literària i la transversal actitudinal i plurilingüe. Les competències han d’anar sempre relacionades amb el tema de la nostra tasca.
4. PLANIFICACIÓ I TEMPORITZACIÓ
Tal i com ja s’ha explicat, un treball per tasques està format per diverses microtasques que conduiran a l’elaboració d’un producte final. Ens ajudarà molt definir quantes microtasques volem que realitzin els alumnes i saber quins resultats i quins coneixements aportaran. Establir una temporització és molt positiu per organitzar-nos i no perdre el fil. 3,2,1… ànims, que el temps vola!
5. ANÀLISI SEQÜÈNCIA
Després d’haver triat un tema interessant, amb els seus objectius, continguts lingüístics i temporització corresponents, us aconsellem fer-ne una revisó final. Una última ullada sempre ajuda a veure com hem estat treballant, quins en són els punts forts i, en cas de detectar que hi ha algun punt dèbil que podria fer trontollar les activitats que hem pensat, podem intentar modificar-lo per solucionar-ho.
6. AVALUACIÓ
Primer de tot, volem deixar molt clar que l’avaluació no és un examen! De fet, es basa en una reflexió final en la qual participa tant el professor com els alumnes. Després de tota la feina realitzada, és important facilitar un feedback per saber què s’ha fet bé i quins aspectes es podrien millorar. En aquest moment, és molt important que els alumnes prenguin la paraula i que, per tant, es tingui en compte l’autoavaluació col·laborativa, a través de la qual podran intercanviar opinions i consells i elaborar crítiques constructives.
Proposta de tasques
Ruta per Barcelona pels estudiants d’intercanvi (Marta Espinosa)
Llengua: Anglès
Nivell: 1r ESO (A1-A2)
Tema: Travel brochure/giving directions
Tasques entremig:
-
Brainstorming de punts d’interès turístic a Barcelona (must-see, to do list) i, posteriorment, ampliació de la llista investigant-ne més.
-
Interpretar un mapa de la ciutat de Barcelona: diferenciar els districtes, els carrers, el metro… i localitzar diversos punts d’interès.
-
En grups de cinc alumnes han d’escriure una sèrie de direccions per anar a un punt determinat dins el barri on es troba l’institut. Tot seguit, s’intercanvien les adreces conjuntament amb un mapa i surten a explorar on els porten aquelles adreces. Han d’anotar el lloc on els porten les adreces i comparar-los amb el destí que havia pensat l’altre grup.
Tasca final:
Crear un tríptic amb els llocs més emblemàtics o interessants a visitar seguint una ruta clara i estructurada des d’un punt de partida (l’institut) per a futurs estudiants d’intercanvi.
Competències treballades:
- CC21 amb un lèxic precís i apropiat en contextos concrets i quotidians
- C6 revisar i corregir el text i tenir cura de la seva presentació formal
- CC23 llenguatge audiovisual
- C3 cerca i gestió de la informació
Menú per a la Jornada de Portes Obertes de l’institut (Maragda Palau)
Llengua: Francès
Nivell: 2n ESO (A2)
Tema: el menjar
Tasques entremig:
-
Breu introducció sobre l’alimentació. Formar grups en funció del menjar que preparin (salat, dolç i sucs).
-
Elaborar un menú. Poden utilitzar cartolines per dissenyar-lo.
-
Explicar-se entre els grups que han preparat per tal que tots aprenguin el vocabulari.
Tasca final:
El dia de la Jornada de Portes Obertes, han de muntar les paradetes amb el menjar que hagin preparat ells mateixos. Cada paradeta anirà acompanyada de la cartolina que hauran preparat a classe sobre el menjar.
Competències treballades:
-
CC19 Ús d’expressions com “jo vull…”, “m’agrada…”, “no m’agrada…., “jo puc…”, “jo no puc…”
-
CC21, cc5, cc6
-
comp.4. “Planificar l’escrit amb generació d’idees bàsiques i l’organització senzilla tenint en compte la intenció i el receptor”.
El Temps (Queralt Faura)
Llengua: Anglès
Nivell: 3r ESO (B1)
Tema: el temps (meterologia/ciències)
Tasques entremig:
-
Entendre els símbols convencionals per expressar els fenòmens meteorològics i saber-los dibuixar. Per reforçar el vocabulari treballat es pot crear un petit diccionari de símbols.
-
Fer un mapa de la previsió del temps utilitzant els símbols apresos i saber-ho explicar en veu alta.
-
Escoltar i saber cantar una cançó sobre el temps. A continuació, aprendre-se-la de memòria o entendre les idees principals i secundàries de la informació meteorològica que es dóna a la previsió del temps (weather forecast).
Tasca final:
Simular una previsió meteorològica (es pot gravar com els alumnes expliquen la previsió del temps per la setmana vinent davant tota la classe, incloent símbols i un mapa personalitzat. Després, si hi ha temps i els professors ho veuen adequant, es pot simular un plató de televisió).
Competències treballades:
-
CC21 Produir un text oral amb un registre formal-semiformal
-
CC24 Ús d’oracions subordinades i compostes
-
CC24 Verbs modals
-
CC24 El passat, present i futur com a exponent lingüístic
-
CC13 Relcozament de pissara digital i projector.
Cursa solidària per La Marató de TV3 (Oriol Esteve)
Llengua: Anglès
Nivell: 4t ESO (B-2)
Tema: Organització d’events
Tasques entremig:
-
Recerca i plantejament. Els alumnes han de fer una recerca de curses solidàries, escollir-ne els trets en comú i valorar i seleccionar quins elements es necessiten per assolir el màxim de participació en el context del seu municipi.
-
Elecció del recorregut i les comissions. A partir de les característiques escollides per a la cursa, entre tots han de triar la data i el recorregut més adequats per celebrar-la. A continuació, han de fer una llista de les feines que han de fer: permisos, parlar amb direcció del centre, fer una instància a l’Ajuntament, la publicitat i els materials. Es crea una comissió per a cada tasca, se’ls dóna un temps per començar a treballar i organitzar-se i es marquen la feina per al proper dia.
-
Presentació al grup i treball per comissions. Cada comissió exposa les seves propostes davant del grup sencer perquè aquest hi doni el vist i plau i puguin tirar-ho endavant.
Tasca final:
Celebració de la cursa. Unes hores abans, els alumnes es troben per senyalitzar-ne el recorregut entre tots. Un cop iniciada la cursa, es fan torns per atendre la gent que hi participa i s’autogestionen les seves tasques.
Posteriorment, convindria fer un balanç de la recaptació econòmica obtinguda i enviar-la a la fundació pertinent. També seria bo que cada comissió expliqués a la resta de la classe en què ha consistit la seva feina i amb quines dificultats s’han trobat.
Competències treballades:
-
CC11 Estratègies de planificació (brainstorming).
-
Criteris de selecció i valoració de la informació.
-
CC21 Registres lingüístics formals, semiformals i informals.
Prepare a Road Trip (Beatriz Sevilla)
Llengua: Anglès
Nivell: Batxillerat (C1)
Tema: Planificació de viatges
Tasques entremig:
-
Escollir un país per visitar entre tots i argumentar per què l’han triat en lloc d’un altre (debat: avantatges i inconvenients de cada país proposat).
-
Assenyalar les ciutats que es visitaran i prendre nota de la següent informació: llocs d’interès, restaurants, allotjament, clima, consells i recomanacions (ús de textos i recerca: vocabulari i modal verbs).
-
Llogar un cotxe per realitzar el trajecte (vocabulari relacionat amb ‘booking’).
Tasca final:
Amb l’ajuda de Google Maps i l’assistent per dibuixar rutes al mapa, els alumnes hauran de traçar la ruta triada. Finalment, hauran de crear un blog (a través de wix.com) on penjaran tota la informació referent al Road Trip.
Competències treballades:
-
Incentivar la idea de ‘team-builiding’.
-
Ús de les TIC.
-
CC22 Vocabulari relacionat amb planificació de viatges.
-
CC24 Modal verbs.
Conclusions
Creiem important que a la vostra recepta per preparar una bona tasca no hi poden faltar els següents ingredients:
L’aula és com una petita ciutat en què s’aprèn en comunitat i on s’estableixen unes “normes” que tothom entén.
“Les classes són converses”.
[EduPunk]
La gramàtica, perquè sí, NO. A través d’una tasca, SÍ!
L’alumne és el centre de l’aprenentatge.
“No aprenem sols. L’aprenentatge és social”.
[Vygotsky]
Activar: cor, cos i ment.
Donem exemples per ajudar els alumnes.
En definitiva, el que realment desitgem a través de les tasques es podria resumir en la següent magnífica anècdota:
“En sortir de l’escola, totes les mares jueves de Broklin preguntaven als seus fills: “Què has après avui a l’escola?”. En canvi, la meva mare deia: “ Izzy, t’has plantejat alguna bona pregunta avui?”
[Isidore Rabí, físic i professor nord-americà]
